Elokuvien vedonlyönti, kuinka realistista se oikein on?

Elokuvien vedonlyönti, kuinka realistista se oikein on?

Vedonlyönti löytyy lukuisista elokuvista osana juonta. Useimmiten elokuvien vedonlyönti on erittäin hohdokasta, mutta myös vaarallista elämään, jossa vetoa lyödään hämyisissä saleissa vaarasta piittaamatta. Elokuvien vedonlyöjät riskeeraavat yleensä rahojensa lisäksi terveytensä ja ihmissuhteensa elämällä kuin viimeistä päivää. 

Tämä eroaa melko paljon tosielämän vedonlyönnistä, joka tapahtuu nykyään isoilta osin netissä. Mitkä ovat sitten suurimmat erot elokuvien ja oikean elämän vedonlyönnin välillä? Katso alta.

Vetoa lyödään rikollisten kanssa

Elokuvissa vetoa lyödään yleensä rikollisten kanssa vaarallisissa tilanteissa. Vedonlyöjä asettaa oman henkensä tai terveytensä riskiin asioidessaan rikollisten korstojen kanssa. Vetoja tehdään velaksi ja tappion iskiessä perään saadaan luunmurskaajia, jotka yrittävät karhuta hävittyä summaa. Tästä saadaan tietysti mahtavaa viihdettä elokuvaan, mutta tapahtumilla on melko vähän yhteyttä todellisuuteen.


Oikeassa elämässä suurin osa vedonlyöjistä on vannoutuneita urheilufaneja, jotka saavat vedonlyönnistä lisää jännitystä oman suosikkilajien otteluiden seuraamiseen. Veto lyödään ammattimaisesti toimivilla sivustoilla oman tietokoneen tai kännykän välityksellä. Tosielämässä harvalla on siis korstot perässä, ja vauhti sekä jännitys rajoittuvat ottelun tapahtumiin.

Elokuvissa vedonlyöjät kokevat äkkirikastumisia

Näemme usein elokuvien tarinoissa äkkirikastumisia, kun hyvin epätodennäköinen veto menee oikein, ja pelaaja pääsee nauttimaan mahtavasta voitosta. Vaikka tällaisia on tapahtunut myös tosielämässä, suurin osa vedonlyöjistä tekee pitkäjänteistä työtä. Tosielämän vedonlyöjät haaskaavat vain harvoin panoksiaan hyvin epätodennäköisiin kohteisiin, joissa on suuret kertoimet. 

Sen sijaan omaa lajituntemusta käytetään hyväksi siten, että päästään hitaasti plussan puolelle ja pyritään pysymään siellä. Vedonlyönti varsinkin ammattina vaatii paljon työtä, todennäköisyyksien ymmärtämistä ja kohteena olevan lajin seuraamista. Pitkäjänteisellä työnteolla pysytään plussan puolella ja päästään samalla seuraamaan tiiviisti omien suosikkilajien tapahtumia.

Päihdehuuruinen elämä

Elokuvissa monet vedonlyöjät esitellään päihdehuuruisina hahmoina, joilta puuttuu kaikki elämänhallinta. Henkilöt päätyvät sen takia pahaan pulaan, josta on vaikea päästä ulos. Voi olla, että eletään hetki hyvin hohdokasta elämää, mutta päädytään siitä katuojan puolelle.


Tosielämässä tällainen on harvoin vedonlyöjän elämää. Suurin osa vedonlyöjistä onkin tavallisia ihmisiä, joille vedonlyönti on yksi harrastus muiden ohella. Myös ammatikseen vetoa lyövät viettävät hyvin toisenlaista elämää kuin mitä elokuvissa näkee. Oli vedonlyönti ammatti tai harrastus, päihteiden sijaan lajin seuraaminen, otteluiden tapahtumien analysointi, kertoimien laskeminen, budjetin tekeminen ja todennäköisyyksien ymmärtäminen ovat vedonlyöjän arkea. Ilman näitä on vaikea saavuttaa voittoja ja pelikassa painuu pian miinuksen puolelle.

Rahat menetetään yhtä nopeasti kuin ne saadaan

Elokuvissa saadaan usein isoja voittoja, jotka hassataan nopeasti turhuuteen ja päädytään yleensä nollan sijaan miinuksen puolelle. Elämä joutuu pohjamutiin ja päähenkilö joutuu tekemään valtavasti töitä päästäkseen sieltä taas ylös. Tämä ei kuitenkaan ole yleensä todellisuus oikeassa elämässä. Erityisesti ammatikseen vetoa lyövät käyttävät mahdolliset voitot aivan tavalliseen elämään. Niillä maksetaan laskuja ja ostetaan ruokaa kaupasta. 

Ehkä joskus päästään myös matkaamaan ulkomaille. Mikäli vedonlyönti on vain harrastus, on se yksi muiden joukossa. Siihen saatetaan kuluttaa rahaa tai saada sen verran voittoja, että niillä pääsee rahoittamaan tulevia pelejä. Molemmissa tapauksissa vedonlyöjän arki näyttää hyvin samanlaiselta kuin kaikkien muiden.

Elokuvissa vedonlyönti on usein vaarallista, siihen liittyy ehkä hohdokastakin elämää, jossa kuitenkin usein päädytään pahaan pulaan joko päihteiden tai rikollisuuden takia. Tosielämässä vedonlyönti on yksi ammatti tai harrastus muiden joukossa. Se tapahtuu pääasiallisesti netissä, jossa tavalliset ihmiset asettavat vetoja heitä kiinnostaviin lajeihin tai tapahtumiin.

Pelaajien suosioon on noussut erityisesti vedonlyönti ilman rekisteröintiä, jossa pääsee itse vedonlyönnin pariin ilman monimutkaisia rekisteröitymisprosesseja.

HBO MAX vain 9.90/kk

Palkitut sarjat kuten The Last of Us, Game of Thrones, Euphoria ja sadat muut! Yli 10 000 tuntia viihdettä aikuisille ja lapsille.

Jaa julkaisu

Uusimmat julkaisut

Kategoriat