Vaihtelua leffailtaan — esittelyssä erikoisempia elokuvissa nähtäviä teemoja

Vaihtelua leffailtaan — esittelyssä erikoisempia elokuvissa nähtäviä teemoja

Lähes jokaisella on omat suosikkinsa elokuvagenrejen suhteen. Siinä missä joku nauttii romantiikasta, on jollekin toiselle kauhu parasta mahdollista viihdettä. Todella suuren fanijoukon muodostavat myös toimintaelokuvien ystävät. Rakkauden, sodan, hyvän ja pahan vastakkainasettelun, selviytymisen, roadtrippien ja muiden tyypillisten teemojen lisäksi elokuvateatterit ja varsinkin netin suoratoistopalvelut tarjoavat kuitenkin lähes loputtomiin erilaisia elokuvia mitä mielikuvituksellisimmilla teemoilla.

Sen lisäksi että elokuvat saavat meidät usein hyvälle tuulelle, voi toisinaan elokuvan maailmaan sukeltamalla myös oppia paljon uutta jostain itselle ennestään tuntemattomasta aiheesta. Jos siis kaipaa silloin tällöin vaihtelua tyypilliseen ohjelmistoon tai mieli tekee oppia jotain uutta, tarjoaa elokuvateollisuus siihen loistavat eväät. Seuraavaksi esitellään muutama hieman epätavallisempi elokuvateema, joihin tutustumista kannattaa vähintäänkin harkita!

Kuva: Pexels

Esports eli kilpaurheilu

Urheilu on inspiroinut lukemattomia elokuvien käsikirjoittajia vuosikymmenten saatossa. Koska kyseessä on aihe, joka herättää suuria tunteita puolin ja toisin ja johon useimmilla on ainakin jonkunlainen mielipide, toimii se loistavasti myös elokuvissa. Etenkin erilaiset urheilijoiden kasvutarinat ja vastoinkäymisistä voittoon -tyyppiset tarinat ovat klassisia elokuvissa kuvattavia teemoja. Niiden rinnalle on kuitenkin hiljalleen ilmestynyt muutamia aivan uudenlaisia urheiluaiheisia teemoja, joista yksi mielenkiintoisimmista on esports eli kilpapelaaminen. Elektroninen urheilu on ollut viime vuosina huimassa nousussa niin maailmalla kuin meillä Suomessakin, joka näkyy niin peliharrastajien lisääntymisenä kuin esportsin rantautumisena urheiluvedonlyöntiin. Esimerkiksi suosittu vedonlyöntisivusto William Hill on lisännyt tarjontaansa tasaiseen tahtiin uusia vedonlyöntikohteita esportsissa vastatakseenm jatkuvasti lisääntyvään kysyntään.

Mikäli kilpapelielokuvat kiinnostavat, ovat varteenotettavia vaihtoehtoja muun muassa hulvaton pelaajien turnaukseen valmistautumista seuraava komediaelokuva Noobz (2012), esports-joukkueista ja -pelaajista kertova Road to Worlds (2014) ja kolmen Dota 2 -ammattipelaajan arkea seuraava Free to Play (2014). Elektronisen urheilun suosion kasvaessa on selvää, että se tulee näkymään tulevaisuudessakin vahvemmin myös elokuvateollisuudessa.

Käänteinen ajankulku

Selkeä enemmistö suuren yleisön suosimista elokuvista noudattaa perinteistä kronologista järjestystä. Tämä tarkoittaa sitä, että tapahtumat etenevät loogisessa järjestyksessä siten, että tarina on helposti ymmärrettävä ja että sillä on selkeä alku ja loppu. Titanic on tästä klassinen esimerkki — elokuva alkaa laivan lähtiessä satamasta, kuvaa Rosen ja Jackin kehittyvää rakkaustarinaa ja huipentuu lopulta aluksen uppoamiseen ja sen jälkimaininkeihin. Suosittuja ovat myös hieman aikajärjestystä sekoittavat elokuvat, joissa kronologiseen aikajanaan on ujutettu kohtauksia menneisyydestä tai tulevaisuudesta juonesta riippuen. Täysin käänteinen ajankulku, jossa elokuva alkaa lopusta ja etenee alkuun, on kuitenkin psykologisesti kiehtovaa vaihtelua, jota monet soisivat käytettävän nykyistä enemmänkin elokuvateollisuudessa. Tällaisia elokuvia ovat esimerkiksi espanjalainen Irreversible (2002) sekä Benjamin Buttonin uskomaton elämä (2008).

Kuva: Pexels

Elokuvat ja sarjat, joissa ei tapahdu mitään

Arjen hektisyyteen saattaa joskus kaivata tasapainoksi jotain aivan päinvastaista. Vaikka elokuvilta ja TV-sarjoilta vaaditaankin tyypillisesti tiettyjä elementtejä, jotta niitä jaksaisi seurata, ovat yhä useammat innostuneet katselemaan elokuvia ja ohjelmia, joissa ei välttämättä tapahdu juurikaan mitään. Tällaisia ei juurikaan esitetä elokuvateattereissa ymmärrettävistä syistä, mutta esimerkiksi kotioloissa taustalla esitettynä ne voivat olla mitä mainiointa viihdettä.

Kun puhutaan elokuvista tai sarjoista, joissa ei tapahdu yhtikäs mitään, saattaa niissä todellisuudessa tapahtua hyvinkin paljon. Monet tällaisista tuotoksista ovat ennemminkin taiteellisia, joten niitä voi arvostaa eri tavalla kuin vaikkapa toiminnantäyteisiä James Bond -elokuvia. Mikäli tähän alagenreen haluaa tutustua tarkemmin, löytyy Netflixistä ja muista suoratoistopalveluista varmasti otollista sisältöä. Tarjolla on esimerkiksi kukkia, vedenalaista maailmaa tai maailman upeimpia vesiputouksia kuvaavia elokuvia, joissa ei varsinaisesti ole muuta juonta kuin kaunis visuaalinen elämys. Entä miltäpä kuulostaisi Slow TV: National Knitting Night -ohjelma, jossa esitetään pelkästään hiljalleen edistyvää neulontaprojektia?

HBO MAX vain 9.90/kk

Palkitut sarjat kuten The Last of Us, Game of Thrones, Euphoria ja sadat muut! Yli 10 000 tuntia viihdettä aikuisille ja lapsille.

Jaa julkaisu

Uusimmat julkaisut

Kategoriat